Consiliere în carieră

15-18 ani

Sesiune unică

Durată sesiune

Locatie:

Numar participanti: 15

Trainer:

Data incepere: 02/07/2023

În acest atelier, tinerii au ocazia să-ți contureze planul propriu de dezvoltare, printr-o abordare strategică: uitându-se la starea personală curentă, stabilindu-și obiective realiste, fixându-și un plan de inițiative majore, pe care să le îndeplinească în intervalul planificat de timp.

Cu cât o persoană este mai intim conștientă de punctele sale forte, de trăsăturile personale, de atitudinea și comportamentele pe care le manifestă, precum și de modul în care răspunde la provocările vieții, cu atât mai adecvat poate pune bazele construirii unei mentalități centrate pe dezvoltare personală. Acest tip de deschidere îi oferă individului noi căi de explorare pentru a continua descoperirea de sine.

Descoperirea de sine, în special la o vârstă fragedă, este partea esențială a dezvoltării unei etici personale puternice, definită prin reziliență și perseverență. Obținerea acestui rezultat necesită timp pentru introspecție. A afla ce ne trezește interesul, la ce suntem buni în mod inerent, ce ne place să facem și ce condiții externe sunt cele mai favorabile pentru a performa eficient poate însemna să învățăm ce nu ne place, ceea ce este foarte provocator și frustrant. Acest mod de învățare ne poate ajuta să decidem pe ˝propriile picioare˝ când să apelăm la ajutorul celorlalți, cum să analizăm mai eficient resursele pe care le avem sau de care avem nevoie și să stabilim un plan cu sarcini care sunt cu adevărat dificile.

Acest proces – solicitarea suportului celorlalți, cercetarea proactivă, planificarea succesului – necesită o mentalitate matură și este o condiție prealabilă pentru a dezvolta un caracter puternic, cu locus de control interm. Procesul de autodescoperire este unic pentru fiecare persoană, depinzând de punctul de plecare, de gradul de vulnerabilitate, de nivelul de curaj și curiozitate, precum și de multe altele. Cu toate acestea, călătoria de descoperire de sine a fiecăruia are același țel final de identificare a scopului, de realizare a obiectivelor care contează și de actualizare a potențialului interior al fiecăruia.

Scopul modulului:

Să oferim tinerilor 15+ ani posibilitatea de a-și contura profilul educațional conectând informațiile despre sine, pe care le-au descoperit în atelierele de dezvoltare la care au participat.

Obiectivul atelierului:

– Să ghidăm tinerii în procesul de conturare a profilului academic sau ocupațional propriu.

– Să provocăm tinerii să-și identifice dorințele și aspirațiile de afirmare, să-și aprofundeze ideile cu privire la statutul social viitor pe care și-l doresc, să definească ce rol ar vrea să joace educația și cariera în viața lor și să găsească căile potrivite pentru auto-împlinire.

– Împreună cu tinerii să identificăm traseul de dezvoltare vocaţională al acestora, ţinând cont de rezultatele auto-reflecției, dar şi de caracteristicile psihofizice şi contextul socio-cultural al familiilor lor.

– Să acompaniem tinerii în procesul de stabilire a obiectivelor personale academice și de carieră pe termen scurt, mediu şi lung.

– Să ghidăm tinerii în crearea planurilor de inițiative cu scopul ca aceștia să poată obține rezultate viitoare.

– Să motivăm tinerii să facă alegeri asumate cu privire la traseul academic sau de carieră adecvat propriului profil.

În acest atelier, tinerii au ocazia să-ți contureze planul propriu de dezvoltare, printr-o abordare strategică: uitându-se la starea personală curentă, stabilindu-și obiective realiste, fixându-și un plan de inițiative majore, pe care să le îndeplinească în intervalul planificat de timp.

Analiza stării curente a unei persoane impune identificarea punctelor forte și a celor de îmbunătățit, analizarea oportunităților și amenințărilor prezente și viitoare, conștientizarea procesului decizional personal, precum şi diagnosticarea performanțelor trecute şi prezente.

Stabilirea obiectivelor personale ajută oamenii să se concentreze pe ceea ce vor să devină sau pe ceea ce intenționează să obțină în viață. Bine definite, acestea ajută în procesul de măsurare a rezultatelor, evaluării progresului personal, gestionării mai eficiente a resurselor alocate, descoperirii și utilizării potențialului neexplorat, pentru a obține succesul în multiplele arii ale vieții. De obicei, stabilirea obiectivele, în funcție de scop, sunt setate pe termen scurt, termen mediu și termen (foarte) lung.

Planul de acțiune n-ar trebui să fie o sarcină dificilă. Elaborarea unui plan de dezvoltare bine articulat ajută la structurarea gândirii, la fixarea celor mai relevante inițiative majore, la fixarea unor borne de măsurare critică a progresului şi la îndeplinirea obiectivelor stabilite. Orice plan de dezvoltare personala necesită timp, răbdare, muncă şi perseverenţă, dar mai ales, determinare pentru a trece la acţiune, astăzi pentru viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat! Planul trebuie să includă activități care capitalizează pe punctele forte, izolează sau diminuează/elimină punctele slabe, exploatează oportunitățile din mediu și gestionează corespunzător amenințările și provocările prezente și viitoare.

Urmărirea trasabilităţii procesului educațional și al planului de dezvoltare transpus în acțiune, pornește de la realitatea prezentă și trece de-a lungul mai multor ani prin etape de evaluare care pot identifica unele cauze ale devierilor, cu scopul găsirii de soluţii. Trasabilitatea educațională a tinerilor presupune să ştim când intră în ce program educațional; dacă participă, care-i sunt rezultatele și succesele/insuccesele obținute; dacă nu participă, de ce a părăsit programul, cum putem să-l aducem alături etc. sau cum îi modifică această schimbare traseul pe care și la stabilit anterior. În paralel, presupune menținerea legăturii cu familia, pentru a afla, în anumite perioade de timp, care mai este statusul traseului său educațional/profesional, care este tipologia problemelor întâmpinate, ce l-a determinat/cine l-a ajutat să le depășească etc.

Materiale necesare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Mentiuni:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Trainer

 

Ai întrebări? Scrie-ne la

support@growedu.ro

sau contactează-ne la

0769.129.054